„Pisarz ma tylko jednego nauczyciela:         jest nim czytelnik„

                                       Mikołaj Gogol

Gminna biblioteka publiczna w przyłęku

Zapraszamy na warsztaty „Kuchnia ludowa jest zdrowa”

Czas trwania warsztatów "Kuchnia ludowa jest zdrowa" to: 10 spotkań po 4 godz. Warsztaty skierowane są do mieszkańców Gminy Przyłęk w wieku od 13 lat, warsztaty są ogólnodostępne i o udziale w nich będzie decydowała kolejność zgłoszeń. Warsztaty prowadzone będą od 15 września 2013 do 15 grudnia 2013 roku w pomieszczeniach świetlicy Filii w Rudkach.

Koła Gospodyń Wiejskich z pięciu gmin powiatu zwoleńskiego, w dużym stopniu podtrzymują lokalne tradycje kulturowe i kulinarne przekazując je kolejnym pokoleniom. Działania warsztatowe będą  służyły pielęgnowaniu regionalnych tradycji kulinarnych, łącząc prezentację potraw kuchni powiatu zwoleńskiego. Dlatego też prowadzącymi warsztaty będą przedstawiciele KGW z w/w gmin. Uczestnicy zgłaszający się na warsztaty oraz prowadzące przedstawicielki KGW zostaną poproszeni o zebranie i przekazanie, jak najstarszych przepisów kuchni naszego regionu, które posłużą do przygotowania wirtualnego segregatora.

 

Zapytanie ofertowe wykonanie WIRTUALNEGO SEGREGATORA

Informacja o wyborze oferty

Przejdź do Harmonogramu spotkań

Prawdziwie smaczna kuchnia  ludowa gromadzi w sobie wiele zdrowych i inspirujących przepisów. Ludowe przysłowia mówią, że nic nie nastraja człowieka bardziej przyjaźnie do świata, jak wspaniale zastawiony stół. Zgromadzenia w kuchni i przy stole spełniały ważną rolę jednoczenia i zbliżenia ludzi i pełnią tą role do dziś.

Na pierwszy spotkaniu „ Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadzonym przez Koło Gospodyń Wiejskich z Bartodziej Gmina Tczów uczestnicy dowiedzieli się jak przygotować „Marchwiaki”. Obecnie ta potrawa znacznie różni się od tej przygotowywanej 50 lat temu. Dziś nadzienie z marchwi z dodatkiem cukru oraz maku, uprzednio była to sama marchew lub marchew z kaszą  drobną lub jaglaną. Obecnie „Marchwiaki” wykonuje się z ciasta drożdżowego, wcześniej były wykonywane z ciasta chlebowego. Przepis na „Marchwiaki” z ciasta drożdżowego znajdziecie w Wirtualnym Segregatorze już w grudniu.

I spotkanie w dniu 22.09.2013

http://www.dialektologia.uw.edu.pl/mambots/content/smoothgallery/cache/images/stories/ugm/282/images/271x480-F2633.jpgLeader

II spotkanie w dniu 28.09.2013

Drugie warsztaty z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadzonym tym razem przez Koło Gospodyń Wiejskich z Sycyny Gmina Zwoleń. Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować pyzy „Żelaźnioki”. Współcześnie do przygotowywanej potrawy dodaje się gotowanych ziemniaków oraz jajka dla zmniejszenia twardości. Nasze prababcie przygotowywały pyzy wyłącznie z tartych ziemniaków z dodatkiem „krochmalu” który się wytrącił się z soku wyciśniętego z ziemniaków. Pyzy były wyjątkowo twarde i „żeby, nie bodły” zaczęto do nich dodawać gotowanych ziemniaków. Przepis na „Żelaźnioki” również znajdzie się w Wirtualnym Segregatorze już w grudniu.

III spotkanie w dniu 05.10.2013

Trzecie warsztaty z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadziły dwie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Grabowa nad Wisłą—Gmina Przyłęk. Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. W dawnej Polsce najpopularniejszym składnikiem dań była kasza nie tylko gryczana, ale też jęczmienna i jaglana. Przepis na pierogi znajdzie się także w Wirtualnym Segregatorze.

IV spotkanie w dniu 13.10.2013

Kolejne warsztaty z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grabowa nad Wisłą Gmina Przyłęk. Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować kapustę „Pazibroda”. Współcześnie do przygotowywanej potrawy ze słodkiej kapusty i ziemniaków dodaje się marchewki i natki pietruszki. Nasze prababcie przygotowywały kapustę wyłącznie z  kapusty oraz  ziemniaków mocno okraszoną słoniną. Podawana na gorąco, dawniej jako jednodaniowy, codzienny obiad. Istnieje też wariant z kwaśną kapustą gotowaną razem z ziemniakami. Przepis na „Pazibrodę” również znajdzie się w Wirtualnym Segregatorze.

V spotkanie w dniu 19.10.2013

Kolejne warsztaty z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kazanowa Gmina Kazanów. Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować grochem z kapustą Współcześnie do przygotowywanej potrawy z kiszonej kapusty i grochu łupanego dodaje się ziemniaków oraz cebuli i boczku. Nasze prababcie przygotowywały kapustę wyłącznie z  kapusty oraz grochu mocno okraszoną słoniną. Podawana na gorąco świeża na gorąco jest bardzo sycąca, jednak dopiero odgrzewana na drugi dzień w pełni oddaje swoje walory smakowe. Przepis na groch z kapustą również znajdzie się w Wirtualnym Segregatorze.

VI spotkanie w dniu 27.10.2013

To już szóste warsztaty z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Bartodziej Gmina Tczów. Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować porkę. Porkę przez wiele osób często nazywana jest psiochą, takie też określenie znajdziemy w wikipedii. Inne określenia to prażucha ziemniaczana czy fuszer. W każdym razie jakkolwiek by nie nazwać tego prostego dania, warto napisać, że smakuje świetnie. Zdaniem prowadzących najlepiej smakuje odsmażona, czy to na wytopionym boczku, czy maśle z cebulką i polane śmietaną. Przepis na porkę zamieścimy w Wirtualnym Segregatorze.

VII spotkanie w dniu 09.11.2013

VIII spotkanie w dniu 16.11.2013

Drugie warsztaty KGW z Sycyny Gmina Zwoleń z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować „Prażuchę”. To danie to typowo wiejskie danie staropolskie. Jest zrobione na bazie kaszy  nie palonej z dodatkiem surowych ziemniaków startych na dużych oczkach. Całości dopełnia okrasa zwędzonego boczku i cebuli, ale można boczek zastąpić zwykłą słoniną i ew. dodać do całości kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany. Danie dość treściwe i świetnie rozgrzewa zimową porą. Idealnie komponuje się ze zsiadłym mlekiem i ogórkiem kiszonym lub czerwoną kapustą.  . Przepis na „Prażuchę” również znajdzie się w Wirtualnym Segregatorze już w grudniu.

Kolejne warsztaty z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kazanowa Gmina Kazanów. Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować „Kapuśnioki”. Kapuśnioki z kaszą jaglaną i kapustą kiszoną przygotowywane były z produktów dostępnych w każdym gospodarstwie domowym oraz zbieranych w okolicznych lasach. Dawniej gospodynie przygotowując kapuśniaki wykorzystywały kiszoną kapustę: „u nas kisiło się w drewnianych beczkach kapustę, taką szatkowaną, a na wierzch wkładano całe główki kapusty do kiszenia.”- wspomina jedna z prowadzących. Obecnie częściej używamy liści białej tzw. słodkiej kapusty. Po obgotowaniu liści kapusty przygotować należy farsz. Kiedyś surową kaszę jaglaną łączono z kiszoną kapustą, w okresie postu dodawano podsmażoną cebulę z leśnymi grzybami oraz sól i pieprz. Do naszych kapuśniaków dodaliśmy kaszę jaglaną, boczek podsmażony z cebulką oraz kiszoną kapustę. Przygotowany farsz nakładamy w liście kapusty. Układamy w garnku zalewamy wodą i dusimy około 2,5 godziny. Przepis na „Kapuśnioki” znajdzie się w Wirtualnym Segregatorze.

IX spotkanie w dniu 01.12.2013

Warsztaty KGW z Czarnolasu Gmina Policzna z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować „Kapustę Kartoflaną”. To danie to typową  potrawą polskiej wsi. Jest zrobione na bazie gotowanych ziemniaków, fasoli oraz grochu z dodatkiem kwaśnej śmietany. Całości dopełnia okrasa zwędzonego boczku i cebuli, którą dodajemy po wymieszaniu wszystkich wcześniejszych składników. Boczek możemy zastąpić zwykłą słoniną i ew. dodać do całości kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany. Danie bardzo treściwe. Zdaniem prowadzących najlepiej smakuje odsmażona z mlekiem. Przepis na „Kapustę kartoflaną” znajdzie się w Wirtualnym Segregatorze.

X spotkanie w dniu 08.12.2013

Ostatnie warsztaty z cyklu „Kuchnia ludowa jest zdrowa” prowadzone przez KGW z Czarnolasu Gmina Policzna. Uczestniczki dowiedziały się jak przygotować słodkie „Pierogi z buraków cukrowych”. To danie była typową potrawą regionu Puszczy Kozienickiej, nazywana też często „Sójkami”. Pierogi z buraków cukrowych przygotowujemy z mąki, drożdży oraz buraków cukrowych ugotowanych na miękko w całości,  startych na tarce. Zdaniem prowadzących słodkawy i treściwy ze świeżym mlekiem smakuje najlepiej. Przepis na „Pierogi z buraków cukrowych” znajdzie się w Wirtualnym Segregatorze.